Voel jij de vlinder in jezelf?
Voel jij de vlinder in jezelf?
Dagenlang al zit deze rups in de prille maart zon op één en hetzelfde takje van de rozenstruik. Een pril zonnetje maar al behaaglijk warm aangezien mijn tuin op het zuiden ligt en de rozenstruik op een beschut plekje staat.
De rups is onderweg naar zijn cocon
Tijd lijkt er niet echt toe te doen voor de rups, schijnbaar zonder haast zit de rups rups te wezen. Niets is echter minder waar. De rups heeft een missie en weet instinctief wanneer het juiste moment gekomen is om zijn huidige hoedanigheid als rups te transformeren naar the next level. Op het exact juiste moment gaat de rups aan een zijden draadje hangen om vervolgens in zijn cocon in afzondering te gaan, het zogenaamde verpoppingsproces kan beginnen.
Wij mensen transformeren voortdurend, bewust dan wel onbewust. Een eitje en een zaadje die samen een mensje worden, de baby die verandert in een kleuter en de puber onderweg naar volwassenheid. En wat dan als we uiteindelijk die lang gehoopte en verwachte volwassene zijn, zijn we dan uitgegroeid en uit getransformeerd? Ook in dit geval is niet minder waar, een volwassen mens blijft eveneens groeien. Onze rugzak of emotionele schatkist gevuld door levenservaringen stelt ons in staat om in ons bewustzijn te groeien naar ons next level.
Het verschil tussen ons mensen en de volwassen rups zit ‘m wellicht in het feit dat transformatie van rups naar vlinder voor de rups een vanzelfsprekende stap is, terwijl de volwassen mens niet zelden denkt klaar te zijn. Klaar met leren, klaar met opgelopen trauma’s en klaar met de voor het leven gemaakte keuzes. Toch?
Verpoppingsproces
De dikke en kruipende rups bestaat uit een kop met daarachter 13 segmenten. Kent de rups ook trauma’s, heeft deze ook te maken gehad met opvoedkundige littekens of beperkingen? Onbekend voor zover ik weet en onbelangrijk wellicht, aangezien de transformatie van rups naar vlinder een logische stap is.
Tijdens het verpoppingsproces worden letterlijk alle lichaamsdeeltjes van de rups afgebroken. Om vervolgens omgebouwd te worden tot vlinder. Een mindblowing vernieuwingsproces waarbij al het oude afgebroken en geheel vervangen wordt door iets geheel nieuws! En om dit proces zich te laten voltrekken met alle tijd en aandacht die daarvoor benodigd zijn, zondert de rups zich af in de relatieve veiligheid van zijn cocon.
Kent de volwassen mens een verpoppingsproces? Is het überhaupt toegestaan? Ik zelf ben opgevoed met op jonge leeftijd al levensbepalende keuzes te maken, keuzes voor een héél leven lang. Studie, relatie, wonen en werken, keuzes voor mijn leven. Voor mij persoonlijk was een zogenaamd verpoppingsproces niet bepaald een logische stap. Om mezelf opnieuw te ontdekken, te ontplooien en te transformeren heb ik wat heilige huisjes omver mogen gooien, alvorens ik mezelf kon toestaan om in mijn cocon te gaan zitten. Maar dan, hoe doe je dat dan?
Cocon
De buitenkant van de cocon of pop lijkt al meer op een vlinder dan op een rups. Met het verpoppen of transformeren breekt een donkere en zwarte periode aan. Terwijl de rups in de cocon bezig is met verpoppen, is het vlinderbewustzijn echter al aanwezig en is een groter ‘weten’ om straks te vliegen, al actief. Opgeven is dan ook geen optie en het verpoppingsproces gaat ondanks de donkerte, ondanks het harde werken dat nodig is om alle lichaamsdeeltjes van de rups te vervangen, gestaag door. En als uiteindelijke de metamorfose is voltooid, barst de pop of cocon open en komt de vlinder in al zijn pracht tevoorschijn.
Wat kunnen wij mensen hier van leren? Een cocon of verpoppingsperiode kan ons mensen zeer goed van pas komen; zeg maar een ‘verpoppingsverlof’ in plaats van zwangerschaps- of kraamverlof. Een poos in je eigen cocon kan van grote waarde zijn en verlossende inzichten opleveren. Het is een tijd om jezelf beter te leren kennen op uiteenlopende vlakken zoals emoties, opgelopen trauma’s, werkelijke behoeften en eigen grenzen.
Zijn er wellicht nog meer leerpunten? Ik zeg volmondig ja, bijvoorbeeld dat uit donkere periodes in je leven iets fantastisch nieuws kan ontstaan, zolang we maar niet opgeven. Dat (transformatie) processen tijd kosten en dat we het waard zijn om de tijd te nemen. Dat oude patronen of trauma’s wel degelijk losgelaten en omgezet kunnen worden in bevrijdende nieuwe inzichten en een ‘new way of living’. Dat ook in donkere periodes een lichtje binnen in jezelf blijft schijnen dat jouw pad en bewustzijn verlicht, een innerlijk weten en vertrouwen dat na de regen ook de zon weer zal mogen schijnen.
Fly baby fly
Een vlinder die het levenslicht ziet, is licht, kleurrijk, beziet het leven van een andere hoogte dan de rups en fladdert met zijn grote antennes vanuit verwondering zijn toekomst tegemoet.
Een getransformeerd mens kan eveneens vanuit vernieuwing en verwondering zijn leven vanuit geheel nieuw perspectief bekijken, met ogen die hernieuwd stralen. De afgeworpen last van het verleden laat hem lichter voelen en een nieuw pad belopen, met meer vreugde en flow, hetgeen zijn innerlijke antennes ten goede komt.
Vanuit verwondering lees en aanschouw ik dit magische transformatieproces, waarbij de vlinder, bevrijdt van zijn cocon, uiteindelijk zijn vleugels uitslaat en de wereld tegemoet fladdert. Met respect begeleid ik mijn cliënten in hun eigen transformatieproces, waarna ook zij hun ‘vleugels’ opnieuw mogen uitslaan en de wereld hun getransformeerde versie mogen schenken. “What if I fall? Oh, but my darling, what if you fly?” Ik wens je een behouden vlucht.
Eric
Mocht je naar aanleiding van hetgeen hierboven beschreven staat nog vragen hebben, neem dan vrijblijvend contact met mij op.
–
Over de schrijver
Eric Souren is sinds 2013 coach/transformateur/begeleider en eigenaar van Transformation Coaching, praktijk voor persoonlijke groei en begeleiding. Na > 20 jaar diverse rollen en functies binnen het bedrijfsleven vervuld te hebben, werd het tijd voor een volgende (logische) stap. Wat voor een rups het einde betekent, is voor een vlinder het begin; leven en werken vanuit talenten en passie, van hoofd naar hart.
Voor meer info klik op www.transformationcoaching.nl of mail naar info@transformationcoaching.nl