Spiritualiteit

Spiritualiteit in bredere zin heeft te maken met zaken die de ‘geest‘ (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt, maar in de hedendaagse tijd ligt de nadruk op de persoonlijke innerlijke ervaring.  Er zijn vele spirituele wegen zonder dat er één objectieve waarheid bestaat over welke weg men het beste zou kunnen volgen (georganiseerde religies). En zo sta ik er ook in tijdens een begeleidingstraject.

Zou het niet heerlijk zijn om meer vanuit je hart te leven in plaats vanuit je hoofd? Een betere balans tussen verstand en gevoel, zodat jouw innerlijke wereld en de wereld om jou heen met elkaar in verbinding zijn en met elkaar kunnen communiceren? Alle informatie die jou bereikt, wordt in eerste instantie al ‘opgepikt’ door jouw hart alvorens het naar je hersenen doorgeseind wordt. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, een teveel aan stress of overmatig ‘denken’ heeft direct effect op hoe je je voelt en hoe je reageert. Spiritualiteit betekent voor mij bewust in het NU te ‘Zijn’ en balans tussen voelen en denken. Hoe bewuster jij bent, des te meer balans, geluksgevoel en flow je kunt ervaren.

In de hedendaagse maatschappij lijkt het alsof het ‘hoofd’ vaak voorrang verlangt op onze gevoelswereld, maar is dat ook zo? Is het volgende voor jou herkenbaar? Je hebt een druk bestaan opgebouwd, waar privé en werk goed gemanaged dienen te worden. Tijd is schaars en dient zorgvuldig gepland en verdeeld te worden tussen opvoeding, werk, studie, huishouden en je sociale leven. Dat vergt (ongemerkt) veel van je, waarbij de noodzaak om goed voor jezelf te zorgen alleen maar groter wordt. Het belang van het maken van juiste keuzes groeit. Hoe doe je dat dan?

Dat kan bijvoorbeeld door te zorgen voor rustmomenten in je drukke dagelijkse bestaan. Eveneens door ‘bewuster’ te leven, kijk eens kritisch naar alle keuzes die dagelijks op je pad voorbij komen. Creëer quality time, bewaak jouw balans tussen inspanning en ontspanning door te zorgen voor “JOUW” tijd. Ervaar hoe gezond een dagelijkse portie beweging voor je lijf en je geest is. Verder bestaan er nog diverse technieken en hulpmiddelen om inzicht te krijgen in jouw situatie en deze momenten voor jezelf te creëren, het is inmiddels wetenschappelijk aangetoond dat oefeningen zoals (geleide) meditaties, visualisaties en affirmaties een positief effect hebben; mensen ontspannen beter en zitten lekkerder in hun vel.

Ik help je graag om inzicht te krijgen in jouw patronen en systemen, jouw denk- en handelswijze, om van daaruit gericht op pad te gaan om meer vanuit je hart te kunnen leven, verbonden met jouw persoonlijke innerlijke ervaringen. Versie 2.0 van jezelf.