Balans

Balans is een belangrijke pijler van je welzijn die bijdraagt of je lekker in je vel zit …. of niet. Het geen vanzelfsprekendheid dat balans ook de aandacht krijgt die het verdient. ‘In balans zijn’ vraagt om actie: bewust zijn van jouw situatie en actief aan de slag daar waar je verstoorde balans ervaart.

Ben jij ook zo druk? Druk met veel ballen in de lucht te houden, privé en werkgerelateerde ballen? Gezin, werk, huishouden, schoolgaande kinderen, kinderopvang, sporten, afspraken, deadlines enz. Je zegt dat je als het ware geleefd wordt echter, de verantwoordelijkheid voor de door jouw gemaakte keuzes ligt toch echt bij jezelf.

Voor mij persoonlijk betekent balans o.a. bewust zijn op mijn spanningsboog en tijdig op de rem trappen zodra er een disbalans ontstaat tussen inspanning en ontspanning. Van nature ben ik een ‘gever’. Beter verwoord, vanuit overlevingsstrategieën en niet zozeer van nature. Ik heb inmiddels geleerd om naast het ‘geven’ ook te ‘ontvangen’, om aandachtiger te luisteren naar mijn lijf en mijn hoofd zo nu en dan verplicht vrijaf te geven.

Balans staat synoniem voor evenwicht en dus ook evenwichtig in het leven staan. Balans vereist dat je goed bent voor jezelf en de boog op de juiste spanning houdt. Zo creëer je een aangename work-life balance. Uit eigen ervaring beveel ik het jou van harte aan!

Waar bestaat balans voor jou uit en hoe blijf jij in balans?