Nee zeggen

Nee zeggen

“Ik kan je niet het recept geven voor succes, maar ik kan je wel het recept geven voor mislukking: probeer iedereen een plezier te doen” (Herbert Bayard Swape).

Vind jij het ook zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen? Vinden vrouwen het lastiger om ‘nee’ te zeggen dan mannen? Niet ‘nee’ durven zeggen wordt als een typisch vrouwenprobleem gezien, maar is dat wel zo? ‘Niet tegen willen vallen’ en ‘graag willen voldoen’ zijn inderdaad zaken waar vrouwen meer mee bezig zijn dan mannen. Dit betekent echter niet dat moeite met ‘nee’ durven zeggen een typisch vrouwenprobleem is.

Nu doen we allemaal wel eens iets wat niet direct onze eigen keuze zou zijn, iets dat we doen om een steentje bij te dragen of om een ander te plezieren. Incidenteel is dat prima, maar zodra dit structureel wordt, ga je iets voor een ander dragen en gaat het voelen alsof je dat wat je doet moet zien ‘vol te houden’.

Dit kan leiden tot vermoeidheid, weerstand, stress en erger zelfs ziekte. Leren ‘nee’ te zeggen zonder er een schuldgevoel aan over te houden kan stapsgewijs. Besteed aandacht aan je manier van communiceren en zeg bijvoorbeeld “ik weet het niet zeker of ik wil er over nadenken en ik kom erop terug”. Je koopt hiermee tijd, een soort van adempauze voor jezelf, waarin je kunt nagaan wat je werkelijk wil. Kom in je kracht en durf zo bewust mogelijk te kiezen.

Algemene Voorwaarden | Privacyverklaring | Disclaimer

© Transformation Coaching 2019 | Website door SocialCowboy