Complimenten

Complimenten

Hoe ga jij om met complimenten? Deel jij gemakkelijk complimenten uit en ervaar je het ontvangen van complimenten als prettig?

Een compliment geven is een positief gebaar dat een ‘boost geeft aan zowel de gever als ook aan de ontvanger. Vanuit opvoeding, opleiding en werkomgeving worden eerder verbeterpunten benoemd dan positieve eigenschappen die aanwezig zijn. In plaats daarvan is het veel effectiever om wenselijk gedrag te bevestigen, bijvoorbeeld door middel van het geven van complimenten. Dat wat je aandacht geeft groeit, dus ook wenselijk gedrag.

Complimenten ontvangen blijkt vaak lastiger dan ze te geven. Ga bewust op zoek naar wat er voor jou ‘tussen’ staat, zodat je ze wel durft en kunt ontvangen. Is het aangeleerd gedrag dat geven nu eenmaal beter is dan ontvangen? Komt het vanuit perfectionisme, “het kan toch altijd beter”? Of sta je liever niet in de belangstelling en raak je uit balans als jij aandacht krijgt en even in het middelpunt staat?

Als jij niet kunt ontvangen doe je 2 personen tekort; jezelf omdat je een positief gebaar niet binnen laat komen en de ander omdat die persoon de kans tot geven ontnomen wordt.

Zeg nou zelf, het is toch heerlijk om een compliment te krijgen of te kunnen geven. Geef en ontvang, deel uit en neem hartelijk in ontvangst, omarm het. Niemand is er bij gebaat als jij je kleiner maakt, het jezelf niet waard vind of een compliment wegwuift omdat je jezelf nog niet goed genoeg vind om het wél te verdienen. Doe eens gek, dare to be perfect imperfect!

Algemene Voorwaarden | Privacyverklaring | Disclaimer

© Transformation Coaching 2019 | Website door SocialCowboy