12 tips om je levenskwaliteit te verbeteren

12 tips om je levenskwaliteit te verbeteren

 1. Drink meer water

Ons lichaam bestaat minimaal voor de helft uit water (vrouwen 50%, mannen 65% en baby’s zelfs tot 75%). Water is vitaal voor de hersenen en het zenuwstelsel. Een (tijdelijk) tekort aan water heeft direct gevolgen voor je energieniveau (aandacht, geheugen, taal enz.). Het drinken van gemiddeld 8 glazen water per dag zal je energieniveau, je mentale en je fysieke gesteldheid verhogen. Het drinken van 2 glazen water vóór het eten kan ook nog eens een positief effect op je gewicht hebben.

 1. Slaap voldoende en wordt uitgerust(er) wakker

Tijdens slaap herstellen je lichaam en je hersenen en volg bij voorkeur je biologische klok. Vroeg wakker worden betekent in de regel kans op meer (zon)licht, hetgeen weer positief werkt op je energielevels. Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die vroeg opstaan pro-actiever zijn en door de dag meer positiviteit ervaren.

 1. Denk minder

Gedachten zijn als stemmetjes op je schouders. Wees je bewust dat jij niet je gedachten bent. Integendeel, jij bepaalt wat je denkt en of je er kracht aan geeft. De kracht van gedachte wordt nogal eens onderschat. Verhoog je bewustzijn hierop en bemerk dat jij zelf voor de gewenste verandering kunt kiezen. Denk jij in problemen, is jouw glas eerder half leeg dan half vol? Zo ja, dan zal je het leven ook als moeilijker ervaren dan diegene die positief denkt. Denken in moeilijkheden zal ook moeilijkheden op je pad brengen, denken in mogelijkheden zal je kansen bieden en een ander gevoel geven. Denk bewust(er) en vorm negatieve gedachten om in positieve gedachten.

 1. Opgeruimd staat netjes

En zo werkt het ook door op je onderbewustzijn. Less is more, onderzoek regelmatig wat je nog dient of wat je los mag laten. Hierdoor ontstaat letterlijk ruimte voor nieuwe dingen. Hou je leven zo zuiver mogelijk en ruim op in de breedste zin van het woord: gedachten, spullen en zelfs personen.

 1. Doe wat je leuk vindt

Maslow constateerde niet voor niets dat we moeten zijn wat we ‘kunnen’ zijn. Hoe vaak hoor ik niet dat mensen werk doen dat ze niet leuk vinden. Zolang dat het geval is kun je niet succesvol zijn, je kunt het wel worden. Maak andere keuzes. Jobs zei terecht dat je werk een groot deel van je leven beslaat, de enige manier om voldoening te vinden is fantastisch werk te doen. En de enige manier om fantastisch werk te doen, is gelukkig te zijn met wat je doet. Zolang je dat nog niet gevonden hebt, blijf zoeken en neem geen genoegen met minder. Ga voor jouw succes.

 1. Voorkom eetpieken en beweeg

Eet liefst op regelmatige tijdstippen, verdeeld over de dag. Voldoende beweging houdt je fit en energiek en voorkomt vermindering van weerstand.  Ook hier geldt dat regelmatige beweging belangrijker is dan één piek prestatie. Ontspanning is waardevol voor je response op stress situaties. Een positieve levenshouding draagt bij aan je fysieke en mentale welzijn!

 1. Be balanced: balans tussen in- en ontspanning

Een pijl kan uit een boog geschoten worden door de spanning van de boog. Blijft de boog echter te lang gespannen, dan verliest hij zijn kracht. Zo werkt het ook bij de mens. Inspanning is prima, echter afgewisseld met ontspanning, zodat jouw “boog” voldoende kan herstellen en weer op kracht kan komen. Zorg dus goed voor jezelf door voldoende rustmomenten in je dagelijkse leven in te bouwen. Doe je dit niet kan dit een behoorlijke wissel trekken op je dagelijkse zijn en presteren. Investeer in jezelf door goed voor jezelf te zorgen en op tijd op te laden.

 1. Elimineer negatieve energie

Jouw ruimte is heilig en je mag je eigen energieveld bewaken. Sta niet toe dat jouw energie bij je wegvloeit (oftewel door situaties, werk of mensen). Jouw energie behoort aan jou toe en daarmee ook de verantwoordelijkheid die dit met zich mee brengt. Zorg zo goed mogelijk voor jezelf.

 1. Geven maakt gelukkig

Ben jij bekend met geversgeluk? Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat ‘(weg)geven’ mensen gelukkiger maakt, het maakt de gever gelukkiger dan de ontvanger! Dit betreft niet alleen het geven van geld, maar ook het geven van complimenten, cadeautjes, materiele spullen, aandacht of het doen van een klusje of boodschap voor een ander. En dan te bedenken dat hetgeen je geeft in veelvoud bij jezelf terug komt! Het was al bekend dat gelukkige mensen vrijgeviger, blijer en aardiger zijn dan ongelukkige mensen. Maar nu is aangetoond dat het omgekeerd dus ook werkt, dat je van geven gelukkiger wordt.

 1. Verbeter je communicatie

Het is de kunst om te weten wanneer te spreken en wanneer te zwijgen, communicatie kost energie. Communiceer helder en hou het bij waarnemingen (de feiten) i.p.v. eigen interpretaties (aannames), zo ontstaat er zo min mogelijk ‘ruis’. Let daarbij niet alleen op de woorden maar ook op de stilte tussen de woorden en non-verbale signalen. Luister liefst vanuit empathie en ontdek zowel je eigen behoeften als die van de ander. De kunst van het communiceren is reageren op wat er IS in plaats van wat jij DENKT dat er is.

 1. Geef uiting aan dankbaarheid

Geluk zit ‘m veelal in kleine dingen, van een kop koffie of thee tot een vrolijke begroeting onderweg. Dankbaarheid vermenigvuldigt, het stimuleert en zet ook bij anderen aan tot dankbaarheid. Mensen die dankbaar zijn trekken het aan, ze staan positiever in het leven en kunnen daardoor soepeler omgaan met tegenslagen.

 1. Beoordeel de dag niet altijd op wat je hebt geoogst, maar ook eens op de zaden die je hebt geplant

Doe je dit al vanuit jezelf, of is goed niet snel goed genoeg? We leven in een prestatie maatschappij. Morgen moet beter dan vandaag, goals en targets zijn gemeengoed geworden. Maar daarmee ook de druk die je jezelf oplegt, of …. wordt deze jouw opgelegd? In correct Nederlands: effectief timemanagement stelt je in staat om beter te multi-tasken om zodoende je stress management te beheersen. Niet zo gek dat je aan het einde van de dag te moe bent om je bewust te zijn van alle zaadjes die je geplant hebt, aangezien je focus lag op het oogsten. Leef zo bewust mogelijk vanuit de kansen die er iedere dag opnieuw zijn om jouw eigen keuzes te maken, dat is positieve vrijheid!

Algemene Voorwaarden | Privacyverklaring | Disclaimer

© Transformation Coaching 2019 | Website door SocialCowboy